Dýňovo-celerová polévka recept


Dýňovo-celerová polévka recept.

K přípravě dýňovo-celerová polévka budete potřebovat tyto ingredience:

- 1 malá dýně (cca 1 kg)
- 2 středně velké brambory
- 1 velký bulvový celer
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 ml smetany pro vaření
- sůl, pepř
- olivový olej
- muškátový oříšek (nepovinné)

Recept:

1. Nejdříve si připravte zeleninu. Dýni oloupejte, vykrojte semínka a nakrájejte na menší kousky. Brambory a celer také oloupejte a nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.

2. Na velkém hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli. Restujte, dokud není sklovitá, poté přidejte česnek a restujte ještě chvilku. Nechte cibuli a česnek, aby se lehce zaruměnily, ale nespálily.

3. Přidejte nakrájenou dýni, brambory a celer. Vše promíchejte a restujte několik minut.

4. Poté zeleninu zalijte zeleninovým vývarem, tak aby byla zelenina ponořená. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte pomalu vařit asi 25-30 minut, dokud nejsou všechny ingredience měkké.

5. Jakmile je zelenina vařená, polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Vraťte hrnec na mírný oheň a vmíchejte smetanu. Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

6. Polévka je nyní připravena k podávání. Můžete ji ozdobit například nasekanou petrželkou, smetanou nebo semínky dle vaší chuti.

Tipy:

- Pokud máte rádi pikantnější polévku, přidejte při vaření trochu chilli papričky.
- Pro ještě krémovější konzistenci můžete přidat více smetany nebo použít část brambor navíc.
- Polévku můžete servírovat s opečeným chlebem nebo krutony pro přidanou texturu.
- Muškátový oříšek dodá polévce zajímavou chuťovou hloubku, ale pokud ho nemáte rádi, klidně ho vynechte.
- Polévka se dá dobře uchovat v lednici a je také vhodná k mražení.