Dýňové ragú s masem recept.
Ingredience:
- 500 gramů hovězího masa, nakrájeného na kostky
- 1 malá dýně (asi 800 gramů), oloupaná a nakrájená na kostky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 400 gramů krájených rajčat v konzervě
- 400 ml hovězího vývaru
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá petržel pro ozdobu
Recept:
1. V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte olivový olej na středně vysokém ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne, asi 5 minut.
2. Přidejte nasekaný česnek a restujte další 1 minutu, dokud nezačne vonět.
3. Přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a opečte ze všech stran, dokud nezíská zlatohnědou barvu.
4. Do pánve přidejte sladkou papriku, mletý kmín, sůl a čerstvě mletý černý pepř. Dobře promíchejte, aby se koření spojilo s masem.
5. Přidejte krájená rajčata v konzervě a hovězí vývar. Promíchejte, přiveďte k varu, poté snižte teplotu, zakryjte a nechte pomalu vařit asi 1 hodinu.
6. Přidejte nakrájenou dýni do pánve, promíchejte a pokračujte v vaření, dokud dýně nezměkne a maso není úplně měkké, asi 30 minut.
7. Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Posypte čerstvou petrželí pro ozdobu.
Tipy:
- Pokud dáváte přednost hustšímu ragú, vařte odkryté posledních 15 minut, aby se část tekutiny mohla odpařit.
- Toto jídlo se skvěle hodí k podávání s rýží nebo pečivem.
- Dýně můžete nahradit batáty pro odlišnou, ale stejně chutnou verzi.
- Pro vegetariánskou variantu nahraďte hovězí maso červenou čočkou nebo kořenovou zeleninou a použijte zeleninový vývar místo hovězího.