Dýňové lívanečky kynuté recept.
- Ingredience
- 300g hladké mouky
- 200g dýňového pyré (z pečené nebo vařené dýně)
- 250 ml mléka
- 2 velká vejce
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíčka vanilkového extraktu
- 1 lžička skořice
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sody bikarbony
- olej na smažení
- Recept
1. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, skořici, muškátový oříšek a sůl.
2. V jiné míse důkladně promíchejte dýňové pyré, mléko, rozšlehaná vejce, cukr a vanilkový extrakt.
3. Suchou směs postupně přilévejte do mokré směsi a míchejte, dokud nebude těsto hladké.
4. Nechte těsto asi 10 minut odpočinout, aby kynulo.
5. Rozpalte pánev a mírně ji potřete olejem.
6. Lžící nabírejte těsto a kladte ho na pánev. Pečte z každé strany 2-3 minuty, nebo dokud lívanečky nebudou zlatavé a dobře propečené.
7. Podávejte horké s oblíbenou přílohou – například s javorovým sirupem, medem, ořechy nebo ovocem.
- Tipy
- Dýňové pyré nejlépe získáte pečením dýně v troubě. Dýni rozkrojte, odstraňte semínka, pak ji pečte při 180°C asi 40 minut nebo dokud nebude měkká. Poté dýni vydlabejte a rozmixujte na pyré.
- Pro extra nadýchané lívanečky si dejte záležet na tom, aby byly všechny ingredience v pokojové teplotě.
- Pokud máte rádi kořeněnější verzi, můžete přidat více skořice nebo přidat i pár špetek zázvoru.
- Lívanečky můžete podávat nejen s sladkými přílohami, ale zkuste je i se slanými variantami, například s kozím sýrem a medem nebo s avokádem.
Tento recept na dýňové lívanečky je skvělým způsobem, jak využít sezónní dýně a přidat trochu podzimního nádechu do vašeho jídelníčku. Užijte si jeho přípravu i pochutnávání!