Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony recept


Dýňová polévka s bramborem a dýňovými krutony recept.

Ingredience pro dýňovou polévku s bramborem a dýňovými krutony:

Pro polévku:
- 500 g dýně, oloupané a nakrájené na kostky
- 200 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 1 středně velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nakrájené
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 200 ml smetany na vaření

Pro dýňové krutony:
- 200 g dýně, oloupané a nakrájené na malé kostičky
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti

Recept:

1. V hlubokém hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek, smažte do zlatova.
2. Přidejte nakrájenou dýni a brambory, osolte, opepřete a smažte dalších 5 minut.
3. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu a nechte vařit pod pokličkou na mírném ohni 20 minut, nebo dokud nejsou dýně a brambory měkké.
4. Mezitím připravte dýňové krutony. Rozehřejte troubu na 200°C. Dýňové kostičky promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem. Rozprostřete je na pečicím papíru a pečte v předehřáté troubě 20 minut, nebo dokud nejsou krásně křupavé.
5. Jakmile jsou dýně a brambory měkké, odstavte hrnec z ohně. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Přidejte smetanu, muškátový oříšek, promíchejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
6. Polévku podávejte teplou, posypanou dýňovými krutony.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do polévky lžíci javorového sirupu nebo medu.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do polévky špetku chilli nebo kajenského pepře.
- Místo smetany můžete použít kokosové mléko pro veganskou variantu polévky.
- Dýňové krutony můžete ochutit i dalšími kořením, jako je česnek v prášku, paprika nebo bylinky podle vaší chuti.