Dýňová polévka recept.
Dýňová polévka je ideální jídlo na podzim a zimu, kdy je dýně nejchutnější. Připravte si tuto lahodnou a hřejivou polévku s následujícími ingrediencemi:
Ingredience:
- 1 kg dýně, oloupané a nakrájené na kostky
- 1 velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Dle chuti můžete přidat špetku chilli nebo zázvoru pro pikantnější chuť
Recept:
1. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne se lehce zlatit.
2. Přidáte drcený česnek a krátce osmahněte, aby se uvolnily jeho aroma.
3. Do hrnce přidejte nakrájenou dýni a promíchejte. Restujte několik minut.
4. Poté zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Snížte teplotu a nechte vařit přikryté na mírném ohni, dokud dýně není měkká, asi 20 minut.
5. Když je dýně měkká, polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka.
6. Přidejte kokosové mléko, promíchejte a přiveďte opět k varu. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
7. Polévku podávejte teplou. Pro zvýraznění chuti můžete přidat trochu čerstvě mletého pepře nebo petrželové listy.
Tipy:
- Pro krémovější konzistenci můžete použít více kokosového mléka.
- Dýňovou polévku můžete podávat s křupavým pečivem nebo opečenými dýňovými semínky pro přidání textury.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do polévky trochu chilli papričky nebo čerstvého zázvoru při vaření dýně.