Dýňová panenka Wellington s batátovými hranolky recept.
Ingredience:
Pro dýňovou panenku Wellington:
- 1 velká cuketa
- 200 g dýně (muškátové nejlépe), nakrájené na malé kousky
- 150 g žampionů, nakrájených
- 1 středně velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 200 g špenátu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 balení listového těsta
- 1 vejce (pro potření)
Pro batátové hranolky:
- 2 středně velké batáty, oloupané a nakrájené na hranolky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky papriky
- Sůl a pepř podle chuti
Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 °C. V míse smíchejte batáty s olivovým olejem, paprikou, solí a pepřem. Rozložte hranolky na plech vyložený pečicím papírem a pečte 25-30 minut, dokud nejsou křupavé.
2. Mezitím na pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej a osmahněte cibuli s česnekem, dokud nezměknou. Přidejte dýni, žampiony, tymián, sůl a pepř. Vařte přibližně 10 minut, dokud dýně nezměkne.
3. Přidejte špenát a vařte, dokud nezvadne. Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.
4. Rozválejte listové těsto na pomoučněnou plochu a na střed rovnoměrně rozprostřete dýňovou směs. Pečlivě zabalte těsto kolem náplně a uzavřete okraje. Potřete rozšlehaným vejcem.
5. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, dokud těsto nezpění a nezíská zlatavou barvu.
6. Podávejte dýňovou panenku Wellington s batátovými hranolky na straně.
Tipy:
- Při balení náplně do listového těsta se snažte těsto pečlivě zatlačit kolem náplně, aby se během pečení neotevřelo.
- Pro ještě křupavější batátové hranolky můžete batáty před pečením obalit v kukuřičném škrobu.
- Experimentujte s bylinkami dle vlastního výběru pro změnu chuti dýňové náplně.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do náplně trochu chilli vloček.