Dušený květák na špeku recept.
Ingredience pro dušený květák na špeku zahrnují květák, špek, cibuli, mouku, mléko, sůl a pepř
Pro přípravu začněte tím, že květák rozdělíte na růžičky a důkladně ho omyjete. Poté v hrnci na mírném ohni rozehřejte na kostičky nakrájený špek. Jakmile špek začne pustit tuk, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte ji dozlatova. Když má cibule hezkou zlatavou barvu, přidejte květák a mírně promíchejte, aby se spojily chutě.
Květák nechte na špeku a cibuli dusit pod pokličkou asi 10 až 15 minut, záleží na velikosti růžiček. Občas promíchejte. Po této době posypte všechno jednou až dvěma lžícemi mouky a promíchejte, aby se mouka spojila s tukem a nebyly vidět žádné hrudky. Následně postupně přilévejte mléko a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec dochuťte solí a pepřem podle chuti.
Tipy pro dokonalý dušený květák na špeku:
1. Použijte kvalitní uzený špek, který dodá pokrmu na výraznosti.
2. Během dusení květáku můžete přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru, pokud by se vám zdálo, že pokrm příliš rychle ztrácí vlhkost.
3. Pro zjemnění chuti můžete do omáčky přidat trochu smetany místo mléka.
4. Květák nevařte příliš dlouho, aby neztratil svou přirozenou křupavost a nepřeměnil se v kaši.
5. Na závěr můžete přidat čerstvé bylinky jako je petržel nebo pažitka, které dodají pokrmu svěžest.