Dušené zelí s vinnou klobásou recept


Dušené zelí s vinnou klobásou recept.

Ingredience:
- 1 kg čerstvého bílého zelí
- 2 vinné klobásy
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky cukru
- 1 lžíce mouky
- 100 ml vody
- 100 ml bílého vína
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička kmínu
- 1 bobkový list

Recept:
1. Zelí očistíme, nakrájíme na tenké proužky a dáme stranou.
2. Cibuli oloupeme a jemně nakrájíme.
3. Na velké pánvi nebo v hlubokém hrnci rozehřejeme olej a přidáme nakrájenou cibuli. Osmažíme dozlatova.
4. Přidáme nakrájené zelí, kmín, bobkový list, sůl a pepř. Vše promícháme a dusíme pod pokličkou asi 5 minut.
5. Mezitím si připravíme vinné klobásy. Pokud jsou velké, nakrájíme je na menší kousky.
6. Za stálého míchání přidáme k zelí cukr a mouku, promícháme a chvíli dusíme.
7. Poté přilijeme vodu a bílé víno, přidáme klobásy a dusíme dalších 20 minut, dokud zelí není měkké a klobása propečená.
8. Během vaření případně přidáme trochu vody, pokud by směs byla příliš suchá.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat k zelí trochu jablečného octa nebo medu.
- Pokud máte raději pikantnější variantu, můžete přidat i trochu chilli papričky.
- Dušené zelí s vinnou klobásou chutná výborně podávané s bramborovou kaší nebo pečenými brambory.
- Toto jídlo je ještě lepší druhý den, kdy se chutě dokonale spojí, takže se nebojte udělat větší množství na více dní.