Dušené zelí mojí babičky recept


Dušené zelí mojí babičky recept
Ingredience, které budete potřebovat na dušené zelí dle receptu mé babičky, zahrnují hlávkové zelí, cibuli, jablko, máslo, ocet, cukr, sůl a trochu vody.

Nejprve si připravte zelí. Hlávku zelí očistěte, zbavte tuhých vnějších listů a nakrájejte na tenké proužky. Cibuli oloupejte a nasekejte na drobno. Jablko omyjte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.

V kastrolu rozpusťte máslo a přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte ji dozlatova, poté přidejte nastrouhané jablko a krátce osmažte. Následně do kastrolu přidejte nakrájené zelí, mírně osolte, přidejte špetku cukru a zalijte trochou vody a octa. Vše promíchejte a nechte dusit pod pokličkou na mírném ohni asi 45 minut. Během dušení občas promíchejte a dle potřeby přilévejte trochu vody, aby zelí nepřipalovalo.

Tipy pro lepší chuť: Zkuste do zelí přidat pár bobkových listů nebo kmín pro zvýraznění chuti. Pokud máte rádi pikantnější variantu, můžete přidat i trochu mletého černého pepře nebo chilli vloček. A pro milovníky sladké chuti doporučuji zvýšit množství jablka nebo přidat trochu medu místo cukru.

Dušené zelí je vynikající jako příloha k masu, zejména k pečenému vepřovému nebo klobásám. Dobrou chuť!