Dušené žampiony s fazolkami recept.
Ingredience:
- 500 g žampionů
- 300 g zelených fazolek (mohou být čerstvé nebo mražené)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 100 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky
- čerstvá petrželka na ozdobu
Recept:
1. Nejprve si připravte všechny ingredience. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Fazolky očistěte a pokud používáte čerstvé, odstraňte konce. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno.
2. Ve velké pánvi nebo hluboké pánvi na mírném ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, osmažte dozlatova.
3. Přidejte žampiony a za stálého míchání je osmažte, dokud nezačnou pustit šťávu.
4. Nyní přidejte fazolky, zeleninový vývar, sůl, pepř a tymián nebo majoránku. Vše dobře promíchejte.
5. Pokryjte pánvi pokličkou a na mírném ohni nechte vše dusit asi 15-20 minut, dokud fazolky nezměknou. Občas promíchejte.
6. Jakmile jsou všechny ingredience měkké a šťáva se trochu zredukovala, pokrm je hotový. Ochutnejte a případně dochutějte solí a pepřem.
7. Přeneste na talíře a ozdobte čerstvou petrželkou.
Tipy:
- Pokud chcete pokrm obohatit, můžete přidat slaninu nebo kousky kuřecího masa. Přidejte je do pánve společně se žampiony.
- Dušené žampiony s fazolkami můžete podávat jako hlavní chod nebo jako přílohu k masovým pokrmům.
- Pro veganskou verzi se ujistěte, že používáte vývar bez masa a vynechte slaninu nebo maso.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte do pokrmu trochu chilli papričky nebo chilli vloček během dušení.
- Tento recept je skvělý způsob, jak využít sezónní zeleninu. Fazolky i žampiony můžete v sezóně sehnat čerstvé a pokrm bude tak ještě chutnější.
- Nezapomeňte, že čerstvá petrželka na závěr nejen ozdobí pokrm, ale také přidá svěží chuť.