Dušené mleté maso se žampióny recept


Dušené mleté maso se žampióny recept.

Ingredience:
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 250 g žampiónů
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 200 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky
- 1 lžíce hladké mouky (volitelně, pro zahuštění)

Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno je nakrájejte.
2. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud nezezlátne.
3. Přidejte mleté maso a za stálého míchání ho restujte, dokud neztratí růžovou barvu.
4. K masu přidejte nadrobno nakrájené žampióny, česnek a smažte, dokud nezměknou.
5. Přimíchejte rajčatový protlak a promíchejte.
6. Zalijte vývarem, přidejte sůl, pepř a tymián nebo majoránku. Promíchejte a na mírném ohni dusíte pod pokličkou asi 20 minut. Občas promíchejte.
7. Pokud chcete hustší omáčku, smíchejte mouku s trochou vody a vmíchejte do omáčky. Vařte ještě 2-3 minuty, dokud nezhoustne.
8. Podávejte s rýží, těstovinami nebo bramborami.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat lžíci worcesterské omáčky nebo sójové omáčky.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do směsi trochu chilli papričky nebo paprikového koření.
- Dušené mleté maso se žampióny je výborné i s polentou nebo jako náplň do pečených paprik.
- Pro bohatší chuť můžete před přidáním žampiónů do masové směsi žampióny krátce osmažit na samostatné pánvi.
- Nezapomeňte, že dochucování je klíčové. Nebojte se ochutnávat a podle potřeby přidávat sůl a koření.