Dušené hovězí v koprové omáčce recept.
Dušené hovězí v koprové omáčce je klasické české jídlo, které osloví svou bohatou chutí a skvěle se hodí na oběd nebo večeři. Příprava tohoto pokrmu není složitá, ale vyžaduje trochu času a pečlivosti.
Ingredience:
- 500 g hovězího masa (nejlépe kližky nebo plece)
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 litr hovězího vývaru
- 2 lžíce koprové nádivky nebo čerstvý kopr
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- 100 ml smetany na vaření
- Sůl a pepř
Recept:
1. Maso si omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejeme olej nebo sádlo a maso zprudka opečeme dozlatova z každé strany. Opečené maso vyjmeme a odložíme stranou.
2. Na tuku, na kterém se maso opékalo, zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zezlátne, přidáme mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku.
3. Postupně přilijeme hovězí vývar, stále mícháme, aby se předešlo tvorbě hrudek. Vraťte maso do hrnce.
4. Přidáme kopr, cukr a ocet. Osolíme a opepříme podle chuti. Vše dobře promícháme a na mírném ohni dusíme asi 1,5 hodiny nebo dokud není maso měkké. Během dušení pokud je třeba, přiléváme trochu vody nebo vývaru.
5. Nakonec do omáčky vmícháme smetanu a necháme krátce prohřát, ale už nevaříme.
Tipy:
- Podávejte s knedlíkem (houskovým nebo bramborovým) nebo vařenými brambory.
- Chcete-li omáčku hustší, můžete přidat více mouky, ale pozor, aby omáčka nebyla příliš těžká.
- Pro intenzivnější chuť kopru můžete do omáčky přidat i několik lžic koprového oleje.
- Můžete přidat i lžíci plnotučné hořčice pro pikantnější chuť.
Výsledkem je bohatá a chutná koprová omáčka s kousky měkkého hovězího masa, která rozváží tradici na vašem jídelním stole.