Dušená plec se zeleninou recept


Dušená plec se zeleninou recept.

Ingredience:
- 1 kg vepřové plece
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 malý celer
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- 1 lžička majoránky
- 2 bobkové listy
- 500 ml vývaru nebo vody
- 2 lžíce rajčatového protlaku

Recept:
1. Vepřovou plec očistěte, osušte a osolte. Na velké pánvi rozehřejte olej a maso z každé strany krátce opečte, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté maso vyjměte a odložte stranou.
2. Na téže pánvi přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud nezměknou a nezačnou zlátnout.
3. Přidejte na kousky nakrájenou mrkev, petržel a celer. Promíchejte a chvíli restujte.
4. K zelenině přidejte orestovanou plec, majoránku, bobkové listy a pepř. Vše promíchejte.
5. Přilijte vývar nebo vodu tak, aby bylo maso skoro pokryté. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
6. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni nechte dusit asi 2 hodiny, dokud maso nebude měkké a šťáva se trochu nezredukuje. Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji na konci vaření zahustit trochou rozpuštěné mouky ve vodě.
7. Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

Tipy:
- K tomuto pokrmu skvěle pasuje hladká nebo bramborová kaše.
- Pokud preferujete více omáčky, můžete přidat více vývaru nebo vody během dušení.
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do omáčky lžíci worcesterové omáčky nebo trochu červeného vína.
- Maso bude ještě šťavnatější, pokud ho necháte po dušení v omáčce vychladnout a podáváte až druhý den.