Důlkové koláče recept.
Ingredience na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 vejce
- špetka soli
Ingredience na náplň:
- ovoce dle výběru (jahody, borůvky, třešně, meruňky)
- cukr krupice dle chuti
- trocha skořice pro dochucení (volitelné)
Recept:
1. Začneme přípravou těsta. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr moučka a špetku soli. Přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo a rychle vmícháme do mouky, až vznikne drobenka.
2. Do směsi přidáme vejce a rychle zpracujeme do hladkého těsta. Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme odpočinout do lednice na 30 minut.
3. Mezitím si připravíme ovoce. Omyjeme, pokud je třeba, vykostíme a nakrájíme. V případě potřeby osladíme cukrem a můžeme přidat trochu skořice.
4. Chlazené těsto rozdělíme na menší kousky a každý kousek vtlačíme do předem vymazaných a moukou vysypaných formiček na důlkové koláče. Vytvoříme důlek, který naplníme připraveným ovocem.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut, dokud koláčky nejsou zlatavé.
6. Po upečení necháme koláčky chvíli vychladnout ve formičkách, než je vyklopíme.
Tipy:
- Pro ještě lepší chuť můžete do těsta přidat vanilkový cukr nebo citronovou kůru.
- Pokud chcete, aby byly koláčky křehčí, můžete část hladké mouky nahradit moukou polohrubou.
- Důlkové koláče můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.