Dukátové buchtičky s vinnou pěnou recept


Dukátové buchtičky s vinnou pěnou recept.

Ingredience

# Pro dukátové buchtičky:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 42 g čerstvého droždí (nebo 2 lžičky sušeného)
- 50 g cukru
- 50 g másla
- Špetka soli
- Citronová kůra (volitelné)
- Marmeláda nebo jiná náplň podle chuti

# Pro vinnou pěnu:
- 500 ml bílého vína
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce hladké mouky nebo kukuřičného škrobu

Recept

# Dukátové buchtičky:
1. Příprava kvásku: V teplém mléce rozpustíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
2. Těsto: Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru, špetku soli, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, vejce a nakonec kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout asi hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
3. Tvarování buchtiček: Z kynutého těsta utrháváme kousky, plníme je marmeládou a formujeme kuličky. Ty klademe na vymaštěný a moukou vysypaný plech.
4. Pečení: Buchtičky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20–25 minut, dokud nejsou zlatavé.

# Vinná pěna:
1. Příprava: Ve vodní lázni šleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem, dokud směs nezhoustne.
2. Přidáme mouku nebo škrob a postupně přiléváme víno. Neustále mícháme, dokud směs nezíská pěnovou konzistenci.
3. Vinnou pěnu podáváme teplou nebo vychlazenou s horkými buchtičkami.

Tipy
- Pro ještě nadýchanější buchtičky můžete do těsta přidat trochu rumu.
- Pokud máte rádi kořeněnější chuť, přidejte do vinné pěny špetku skořice nebo kardamomu.
- Dukátové buchtičky můžete servírovat také s vanilkovou nebo čokoládovou omáčkou.
- Aby byly buchtičky krásně měkké a vláčné, po upečení je můžete přelít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem.
- Vinnou pěnu můžete připravit také z červeného vína pro odlišnou chuťovou variantu.