Dukátové buchtičky recept


Dukátové buchtičky recept.

Dukátové buchtičky jsou tradiční český dezert, který se skládá z malých, nadýchaných kousků těsta, které jsou obvykle podávány s vanilkovým krémem nebo jinou sladkou omáčkou. Tento recept je jednoduchý a přináší radost jak při přípravě, tak i při konzumaci.

Ingredience:
# Pro buchtičky:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 30 g čerstvého droždí (nebo 10 g sušeného)
- 60 g cukru
- 2 žloutky
- 60 g másla (rozpuštěného)
- Špetka soli
- Citronová kůra z 1 citronu (nepovinné)

# Pro náplň:
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový pudingový prášek (nebo 40 g kukuřičného škrobu a 1 lžička vanilkového extraktu)
- 2 lžíce cukru

Postup:
1. Příprava těsta: Ve vlažném mléce rozpusťte droždí a lžíci cukru. Nechte stát asi 10 minut, dokud směs nezačne bublat. Ve větší míse smíchejte mouku, zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné máslo, špetku soli a citronovou kůru. Přidejte připravenou drožďovou směs a vypracujte hladké, elastické těsto. Těsto nechte v teple kynout cca 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.

2. Formování buchtiček: Po vykynutí těsto krátce propracujte na pomoučněné pracovní ploše. Rozdělte ho na malé kousky (každý asi velikosti malého dukátu) a formujte z nich kuličky. Kuličky pokládejte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Nechte ještě asi 15 minut kynout na teplém místě.

3. Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Buchtičky pečte v předehřáté troubě asi 20-25 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé.

4. Příprava náplně: Mezitím si připravte vanilkovou náplň. V menším hrnci smíchejte mléko, pudingový prášek (nebo škrob s vanilkou) a cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte, dokud směs nezhoustne. Poté odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.

5. Servírování: Hotové buchtičky podávejte s teplou nebo studenou vanilkovou omáčkou. Můžete je posypat moučkovým cukrem nebo přelít čokoládovou polevou pro další vrstvu chuti.

Tipy:
- Pro extra nadýchané buchtičky se ujistěte, že máte všechny ingredience v pokojové teplotě před začátkem přípravy.
- Pokud máte rádi bohatší náplň, můžete do vanilkového krému přidat lžíci másla nebo smetany.
- Dukátové buchtičky jsou nejlepší čerstvé, ale dobře se také hodí k mražení. Jednoduše je uložte do mrazáku a před podáváním je ohřejte v troubě nebo mikrovlnné troubě.

Příprava dukátových buchtiček může být skvělým způsobem, jak strávit odpoledne v kuchyni, ať už sami nebo s rodinou. Užijte si sladké chvíle s tímto klasickým českým dezertem!