Drůbková polévka recept


Drůbková polévka recept.

Drůbková polévka je tradiční český pokrm, který přináší jednoduchost a výživu do každodenního jídelníčku. Tato polévka je ideální pro využití zbytků starého pečiva, a tím přispívá k minimalizaci potravinového odpadu. Zde je postup, jak si připravit drůbkovou polévku spolu s několika tipy, jak ji obohatit.

Ingredience:
- 200 g starého pečiva (nejlépe chleba)
- 1 l vody nebo vývaru (masového či zeleninového podle preference)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Majoránka podle chuti
- Petřželka na ozdobu

Recept:
1. Pečivo nakrájejte na malé kostičky. Pokud používáte velmi tvrdý chléb, můžete ho nechat předem namočený v troše vody, aby změkl.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
3. V hlubokém hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte, dokud cibule nezezlátne.
4. Přidejte česnek a kostičky pečiva. Za stálého míchání osmažte, dokud pečivo nezíská zlatavou barvu.
5. Zalijte vodou nebo vývarem a přiveďte k varu. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
6. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, dokud pečivo úplně nezměkne a polévka se nezačne zahušťovat.
7. Polévku podávejte teplou, ozdobenou nasekanou petrželkou.

Tipy:
- Pro bohatší chuť můžete do polévky přidat kostky uzeného masa nebo klobásy. Přidejte je společně s pečivem.
- Aby byla polévka ještě výživnější, můžete přidat nakrájenou mrkev nebo jinou zeleninu podle vaší chuti. Přidejte je po osmažení cibule.
- Pro vegetariánskou variantu použijte zeleninový vývar a místo sádla zvolte rostlinný olej.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do polévky trochu papriky nebo chilli.
- Drůbková polévka je vynikající i druhý den, kdy jsou všechny chutě ještě více propojené.