Drůbeží řízky se šalvějí recept


Drůbeží řízky se šalvějí recept.

Ingredience pro drůbeží řízky se šalvějí:

- 4 drůbeží prsa (kuřecí nebo krůtí)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 8 lístků čerstvé šalvěje
- 4 plátky šunky (nejlépe parmské)
- Mouka na obalení
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- 150 ml bílého vína
- 150 ml drůbežího vývaru

Recept:

1. Drůbeží prsa omyjte, osušte a lehce naklepejte, aby měla rovnoměrnou tloušťku. Ochutnejte solí a pepřem z obou stran.
2. Na každý řízek položte po dvou lístcích šalvěje a přikryjte plátkem šunky. Šunku připevněte k řízku párátkem, aby držela na místě.
3. Obalte řízky v mouce a otřepejte přebytečnou mouku.
4. Na pánvi rozehřejte olivový olej společně s máslem. Když je máslo rozpuštěné a pění, vložte na pánví řízky. Opečte z obou stran dozlatova, každou stranu asi 3-4 minuty.
5. Vyjměte řízky z pánve a odložte je stranou. Do pánve přilijte bílé víno a drůbeží vývar, zvyšte teplotu a nechte omáčku zredukovat na polovinu, přitom dřevo škrabkou odstraňte připečené kousky masa a šťávy z pánve.
6. Řízky vraťte zpět do pánve a povařte je v omáčce ještě asi 5 minut, aby se prohřály a nasákly omáčkou.

Tipy:

- Místo šunky můžete použít také plátky slaniny pro výraznější chuť.
- Pokud nemáte čerstvou šalvěj, můžete použít sušenou, ale čerstvá je v tomto receptu nejlepší volbou.
- Podávejte s bramborovou kaší nebo pečenými brambory a čerstvým zeleninovým salátem.
- Pro ještě bohatší chuť omáčky můžete přidat do redukce lžíci smetany nebo kousek studeného másla, které zašlehejte do omáčky před podáváním.