Dršťkovka z masáků recept


Dršťkovka z masáků recept.

Dršťkovka z masáků je tradiční česká polévka, která je oblíbená pro svou bohatou chuť a zasycující povahu. Tento recept vám ukáže, jak připravit tuto lahodnou polévku od základů.

Ingredience:

- 500 g hovězích masáků (dršťky)
- 2 l vody
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 malý celer
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 lžíce hladké mouky
- Sol a pepř dle chuti
- Ocot nebo citronová šťáva pro dochucení

Recept:

1. Masáky důkladně očistěte a nakrájejte na menší kousky.
2. V hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte masáky a vařte asi 5 minut. Poté vodu slijte a masáky propláchněte pod studenou vodou.
3. V čistém hrnci přiveďte 2 litry čisté vody k varu, přidejte očištěné a nakrájené masáky a vařte na mírném ohni do měkka, asi 2 hodiny.
4. Během vaření masáků očistěte a nakrájejte mrkve, petržel a celer na malé kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek rozmačkejte.
5. V jiné pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek, papriku a rychle zamíchejte, aby paprika nepřipálila. Poté přisypejte mouku a míchejte, dokud nevznikne světle hnědá jíška.
6. Jíšku opatrně vmíchejte do hrnce s masáky, přidejte nakrájenou zeleninu, majoránku, kmín, sol a pepř. Vařte dalších 20 minut, dokud zelenina není měkká.
7. Polévku dochuťte octem nebo citronovou šťávou podle chuti.

Tipy:

- Masáky před vařením opravdu důkladně očistěte a propláchněte, aby byla polévka čistá a bez nežádoucích pachů.
- Pokud máte rádi hustší polévku, můžete přidat více mouky při přípravě jíšky.
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete do polévky přidat pár kapek worcesterské omáčky.
- Dršťkovka je ideální pro podzimní a zimní období, kdy vás krásně zahřeje.