Dršťková polévka z kuřecích žaludků recept.
Dršťková polévka z kuřecích žaludků je česká klasika, která má mnoho variant. Tento recept je přizpůsoben pro kuřecí žaludky, které jsou méně tradiční, ale velmi chutné a jemné. Tady je jednoduchý způsob, jak si doma připravit tuto vyhlášenou pochoutku.
- Ingredience
- 500 g kuřecích žaludků
- 2 středně velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mleté papriky
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 2 l vody nebo vývaru
- 3 lžíce hladké mouky
- Ocot nebo citronová šťáva podle chuti
- Recept
1. Kuřecí žaludky důkladně očistěte a nakrájejte na menší kousky.
2. V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Osmažte dozlatova.
3. Přidejte nakrájené kuřecí žaludky a orestujte je dozlatova.
4. Poté přidejte mletou papriku, promíchejte a ihned zalijte vodou nebo vývarem.
5. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, mrkev, petržel, majoránku, sůl a pepř.
6. Polévku vařte na mírném ohni dokud nejsou žaludky měkké, přibližně 1,5 hodiny.
7. V malé misce smíchejte mouku s trochou vody, aby vznikla hladká směs. Pomalu ji vmíchejte do polévky a vařte dalších 10 minut, dokud se polévka nezahustí.
8. Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo octem/citronovou šťávou.
- Tipy
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do polévky lžičku chilli papričky.
- Dršťková polévka chutná ještě lépe druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí.
- Můžete přidat i trochu uzené papriky pro jemně uzenou chuť.
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo houskami.
Vychutnejte si tuto lahůdku, která potěší nejen v chladných dnech.