Dršťková polévka z kotrče recept


Dršťková polévka z kotrče recept
Dršťková polévka je klasický český pokrm, který si mnoho lidí oblíbilo pro svou specifickou chuť a výživové benefity. Základem této polévky jsou dršťky, což jsou vyčištěné a uvařené žaludeční stěny skotu, častěji nazývané jako kotrč. Příprava této polévky vyžaduje pečlivost a trochu času, ale výsledek stojí za to.

Ingredience:

- 500 g předvařených dršťků (kotrče)
- 2 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 litry vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- Sůl a pepř podle chuti
- Ocet nebo citronová šťáva na dochucení

Recept:

1. Nejprve si připravte dršťky. Pokud nejsou předvařené, je potřeba je důkladně vyčistit, nakrájet a uvařit ve vodě do měkka, což může trvat i několik hodin. Vodu během vaření několikrát vyměňte.

2. Na sádle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli až do zlatova, přidejte nadrcený česnek a krátce osmahněte.

3. Přisypete mouku a za stálého míchání vytvořte světlou jíšku. K jíšce přidejte mletou papriku, promíchejte a ihned zalijte částí vývaru, aby se předešlo vzniku hrudek.

4. Přidejte nakrájené dršťky, zbytek vývaru, rajčatový protlak, kmín, majoránku a promíchejte. Polévku vařte na mírném ohni asi 1 hodinu.

5. Během vaření polévku ochutnávejte a dochuťte solí, pepřem a ocetem nebo citronovou šťávou pro zvýraznění chuti.

6. Polévku podávejte horkou, ideálně s čerstvým chlebem nebo pečivem.

Tipy:

- Dršťkovou polévku můžete obohatit přidáním kysané smetany přímo do talíře při podávání. Tato varianta dodá polévce krémovější konzistenci a jemnější chuť.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do polévky trochu chilli papričky nebo několik kapek tabasca.
- Důležité je polévku nechat dostatečně dlouho vařit, aby dršťky byly opravdu měkké a chutě se dobře propojily.

Dršťková polévka je skvělou volbou pro chladné dny a jistě zahřeje nejen tělo, ale i duši.