Dršťková polévka recept


Dršťková polévka recept.

Dršťková polévka je klasický český pokrm, jehož hlavní ingrediencí jsou dršťky, což je předvařený a nasekaný hovězí nebo vepřový žaludek. Kromě dršťků do polévky přidáváme cibuli, česnek, majoránku, papriku, pepř, sůl a hovězí vývar. Někdy se do polévky přidává i rajčatový protlak nebo mouka pro zahuštění.

Recept:

1. Začneme tím, že si připravíme dršťky. Ty je nutné důkladně očistit, předvařit ve vodě asi 2 hodiny, dokud nejsou měkké. Poté je necháme vychladnout a nasekáme na menší kousky.

2. V hlubokém hrnci osmahneme na troše oleje nadrobno nasekanou cibuli, dokud nezesklovatí. Přidáme rozdrcený česnek a krátce osmahneme.

3. K osmažené cibuli přidáme nasekané dršťky, osmahneme je spolu asi 2 minuty, pak přidáme lžíci sladké mleté papriky a rychle promícháme, aby paprika nezhořkla.

4. Zalijeme hovězím vývarem, podle potřeby přidáme sůl, pepř a majoránku. Pokud používáte rajčatový protlak, přidejte ho v této fázi.

5. Polévku vaříme na mírném ohni asi 30 minut, aby se chutě dobře spojily a dršťky byly krásně měkké.

6. Pokud máte rádi hustší polévku, můžete ji zahustit malým množstvím mouky rozmíchané ve vodě. Tuto směs postupně za stálého míchání přilévejte do polévky a vařte dalších 5 minut.

7. Polévku podáváme teplou, nejlépe s čerstvým chlebem.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do polévky přidat kousek sušeného hovězího masa nebo pár kapek worcesterské omáčky.
- Důležité je dršťky důkladně očistit a předvařit, aby byly v polévce hezky měkké a chutné.
- Pokud preferujete vegetariánskou verzi, můžete místo dršťků použít opečené houby, jako jsou žampiony nebo hlívy, a místo hovězího vývaru zeleninový vývar.
- Majoránka dodává dršťkové polévce typické aroma, nebojte se s ní tedy být štědrý.