Dršťková polévka podle mojí babičky recept


Dršťková polévka podle mojí babičky recept.

Dršťková polévka je tradiční český pokrm, který má silný vývar a je známý svou charakteristickou chutí. Recept mojí babičky na tento pokrm je připravován s láskou a tradičními metodami. Zde je, jak na ni.

Ingredience:

- 500 g hovězí dršťky
- 2 l vody
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- Sůl a pepř podle chuti
- Ocet nebo citronová šťáva pro dochucení

Recept:

1. Dršťky důkladně očistěte a nakrájejte na menší kousky. Dále je dejte vařit do osolené vody, dokud nejsou měkké. Tento proces může trvat několik hodin, záleží na dršťkách.

2. Mezitím na sádle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a osmahněte dozlatova.

3. Přidejte mouku a míchejte, dokud směs nezíská zlatavou barvu. Poté přidejte mletou papriku, promíchejte a ihned zalijte částí vody, ve které se vařily dršťky, aby se předešlo vzniku hrudek.

4. Vařené dršťky i s vývarem přidejte do směsi. Důkladně promíchejte a přiveďte k varu.

5. Polévku ochutnejte, přidejte sůl, pepř, majoránku a podle chuti zjasněte ocetem nebo citronovou šťávou.

6. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, poté odstavte.

Tipy:

- Důkladné očištění dršťek je klíčové pro jemný výsledek.
- Pokud máte rádi hustší polévku, můžete přidat více mouky, ale pamatujte, že se polévka zahustí i po odstavení z ohně.
- Ochucení ocetem nebo citronovou šťávou dodá polévce potřebnou kyselost a zvýrazní její chuť.
- Polévku podávejte s čerstvým chlebem nebo houskami.

Tato dršťková polévka podle receptu mé babičky vás zahřeje a přinese kus tradiční české kuchyně přímo na váš stůl.