Drožďové kořeněné knedlíčky recept.
Drožďové kořeněné knedlíčky jsou lahůdka, která se hodí jak k polévkám, tak jako samostatná pochoutka. Tyto knedlíčky jsou obohaceny o různé koření, které jim dodává jedinečnou chuť. Zde je postup, jak si je můžete připraviti doma.
Ingredience:
- 250 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí (nebo 25 g čerstvého droždí)
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 50 g másla
Recept:
1. V míse smíchejte hladkou mouku, sušené droždí, cukr, sůl, muškátový oříšek, skořici a zázvor.
2. V malém hrnci zahřejte mléko spolu s máslem, dokud není máslo rozpuštěné a směs je vlažná. Nechte směs trochu vychladnout.
3. Do směsi mouky přidejte vlažnou směs mléka s máslem a vejce. Promíchejte dřevěnou lžící nebo rukama, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Těsto nechte kynout na teplém místě pod čistou utěrkou přibližně 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Z nakynutého těsta formujte malé knedlíčky. Velikost záleží na vaší preferenci, ale ideální je, aby se vešly na lžíci.
6. V hrnci přiveďte vodu k varu a opatrně do ní vkládejte knedlíčky. Vařte po dobu 10-15 minut, nebo dokud nevyplavou na povrch a nejsou pevné na dotek.
7. Vyjměte knedlíčky pomocí děrované lžíce a nechte je okapat.
Tipy:
- Pokud máte rádi silnější kořeněnou chuť, můžete množství koření v receptu mírně zvýšit.
- Knedlíčky můžete servírovat s hustou polévkou, masovou směsí nebo je jen tak omáčet v taveném másle a podávat jako teplou svačinu.
- Aby se knedlíčky nepřilepily k sobě během vaření, vařte je ve větším hrnci a nevkládejte je všechny najednou.
- Experimentujte s různými druhy koření podle vaší chuti, můžete přidat například kardamom nebo hřebíček pro jiný chuťový zážitek.
S touto recepturou a tipy si můžete vychutnat výjimečně chutné a voňavé drožďové kořeněné knedlíčky.