Drožďová (kvasnicová) pomazánka s ovesnými vločkami recept


Drožďová (kvasnicová) pomazánka s ovesnými vločkami recept.

Ingredience:

- 250 ml vody
- 1 lžička cukru
- 20 g čerstvého droždí
- 100 g ovesných vloček
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce drobně nasekané petrželky

Recept:

1. Přivedeme vodu k varu, odstavíme z ohně a vložíme do ní ovesné vločky. Necháme asi 15 minut nabobtnat.
2. Mezitím v malém množství vody (asi 50 ml teplé, ale ne horké) rozpustíme cukr a do něj rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
3. Na pánvi na mírném ohni osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek dozlatova v olivovém oleji.
4. Do nabobtnalých ovesných vloček vmícháme kvásek, osmahnoutou cibuli s česnekem, sladkou papriku, majoránku, petrželku a dochutíme solí a pepřem.
5. Vše důkladně promícháme do hladka. Pokud je směs příliš hustá, můžeme přidat trochu vody nebo olivového oleje pro požadovanou konzistenci.
6. Pomazánku necháme v chladničce alespoň hodinu odpočinout, aby se spojily chutě.

Tipy pro servírování:
- Pomazánka se skvěle hodí na čerstvý chléb nebo toast.
- Můžete ji doplnit čerstvými bylinkami nebo nakládanou zeleninou pro větší pestrost chutí.
- Pro pikantrní variantu přidejte do pomazánky trochu chilli nebo jiného ostrého koření.
- K servírování můžete použít také plátky čerstvé zeleniny jako jsou okurky nebo papriky, které pomazánkou můžete mazat.
- Pokud hledáte způsob, jak pomazánce dodat ještě více nutriční hodnoty, přidejte do ní nasekané ořechy nebo semena, jako jsou slunečnicová nebo dýňová.