Drobenkový koláč s tvarohem recept


Drobenkový koláč s tvarohem recept.

Ingredience:

Na těsto potřebujeme:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva

Na náplň:
- 500 g tvarohu (ve vaničce)
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 1 citron (kůra a šťáva)
- 2 lžíce krupice nebo jemné mouky pro zahuštění

Recept:

1. Začneme přípravou těsta. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Přidáme cukr moučka, vejce a nakonec přidáme na kousky nakrájené studené máslo. Vše rychle zpracujeme v hladké těsto. Pokud je těsto příliš měkké, můžeme ho na chvíli dát do lednice ztuhnout.
2. Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu část rozválíme a vyložíme jí dno a okraje formy na pečení, kterou jsme si předem vymazali máslem a vysypali moukou.
3. Připravíme náplň. V míse smícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, vejce, citronovou kůru a šťávu. Pro zahuštění přidáme krupici nebo mouku. Vše důkladně promícháme, dokud nevznikne hladká směs.
4. Náplň nalijeme na připravené těsto v formě.
5. Druhou část těsta nastrouháme na hrubém struhadle a posypeme jí rovnoměrně po náplni.
6. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia přibližně 45 minut, dokud není povrch krásně zlatavý.
7. Necháme koláč vychladnout a poté podáváme.

Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete do náplně přidat hrozinky nebo drobné kousky ovoce, například jablka nebo meruňky.
- Pokud máte raději jemnější tvarohovou náplň, můžete přidat do směsi trochu smetany.
- Koláč je nejlepší podávat vychlazený, ideálně po několika hodinách v lednici, kdy se chutě krásně propojí.