Drobenkový koláč s rebarborou recept


Drobenkový koláč s rebarborou recept.

Ingredience:

- 200 g mouky
- 100 g másla
- 80 g cukru
- 1 vejce
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 500 g rebarbory
- 150 g třtinového cukru
- 1 lžička skořice

Recept:

Začneme přípravou drobenky. Do mísy prosejeme mouku spolu s práškem do pečiva. Přidáme cukr, špetku soli a nakonec přidáme změklé máslo nakrájené na kostičky. Vše špetkáme prsty do hrubé drobenky. Poté přidáme vejce a rychle zpracujeme těsto. Polovinu těsta dáme do ledničky, aby se lépe pracovalo.

Mezitím si očistíme rebarboru, nakrájíme ji na menší kousky a smícháme se skořicí a třtinovým cukrem. Rebarboru necháme chvíli odstát, aby pustila šťávu.

Předehřejeme si troubu na 180°C. Formu na pečení vymažeme máslem a posypeme moukou. Rozválíme polovinu těsta, kterou jsme si nechali v lednici, na velikost formy a pokryjeme jí dno formy.

Na těsto rovnoměrně rozložíme rebarboru s cukrem a skořicí. Zbývající těsto rozmrvíme mezi prsty a posypeme jím rebarboru.

Koláč pečeme v předehřáté troubě asi 35-40 minut, dokud není povrch zlato-hnědý.

Tipy:

- Rebarboru před smícháním s cukrem a skořicí můžete nechat odstát v cedníku, aby pustila přebytečnou šťávu. Díky tomu bude koláč méně vodnatý.
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do drobenky lžičku vanilkového extraktu.
- Pokud máte rádi křupavý vrch koláče, můžete na něj před pečením posypat trochu hrubého cukru.
- Drobenkový koláč s rebarborou chutná výborně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.