Drobenkový koláč s ovocem recept


Drobenkový koláč s ovocem recept.

Drobenkový koláč s ovocem je jednoduchý a oblíbený dezert, který se hodí na jakoukoliv příležitost. Jeho příprava nevyžaduje složité ingredience ani kuchařské dovednosti, a přesto je výsledek lahodný a esteticky přitažlivý.

**Ingredience:**

- 250 g hladké mouky
- 125 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 125 g studeného másla
- 1 vejce
- špetka soli
- 500 g ovoce (např. jahody, borůvky, meruňky)
- 2 lžíce třtinového cukru (na posypání ovoce)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu (volitelně, pro zahuštění ovocné šťávy)

**Recept:**

1. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
2. Přidejte studené máslo nakrájené na malé kousky a jedno vejce. Zpracujte těsto rukama nebo mixérem, dokud nevznikne drobenka.
3. Polovinu drobenkového těsta rovnoměrně rozprostřete a utlačte na dno vymazané a moukou vysypané formy.
4. Ovoce promíchejte s třtinovým cukrem a kukuřičným škrobem (pokud používáte) a rovnoměrně rozložte na těsto.
5. Zbytek drobenkového těsta rozsypejte nad ovoce.
6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35-45 minut, dokud koláč nezezlátne.
7. Nechte koláč před podáváním vychladnout.

**Tipy:**

- Pro lepší chuť a texturu můžete do těsta přidat trochu citronové kůry.
- Ovoce můžete kombinovat podle sezóny a vašich preferencí. Mějte na paměti, že některé druhy ovoce mohou být vodnatější a mohlo by být třeba upravit množství kukuřičného škrobu.
- Pro křupavější a zlatavější vrchní vrstvu můžete před pečením posypat koláč drobně nasekanými ořechy nebo mandlovými lupínky.
- Drobenkový koláč chutná skvěle jak teplý, tak studený. Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou pro dokonalý zážitek.