Drobenkový gofio-koláč recept


Drobenkový gofio-koláč recept.

Ingredience pro drobenkový gofio-koláč:
- 200 g gofia (pražená mouka z obilovin nebo luštěnin, typická pro Kanárské ostrovy)
- 150 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 150 g másla při pokojové teplotě
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- 100 ml mléka
- 250 g marmelády nebo džemu na vrstvu (např. jahodová nebo meruňková)

Recept na drobenkový gofio-koláč:
1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia. V míse smíchejte gofio, hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
2. Přidejte vejce, vanilkový extrakt a másla nakrájeného na malé kousky. Ručně nebo pomocí mixéru zpracujte těsto, dokud nevznikne drobenková směs.
3. Do vymazané a moukou vysypané formy na koláč vysypte polovinu drobenkové směsi a rovnoměrně ji utlačte na dno formy, aby vznikl pevný základ.
4. Rozetřete vrstvu marmelády nebo džemu na připravený základ.
5. Zbylou drobenkovou směs rovnoměrně rozprostřete nad vrstvu marmelády/džemu.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud vrchní vrstva nezezlátne.
7. Nechte koláč vychladnout nejméně 20 minut před podáváním.

Tipy k drobenkovému gofio-koláči:
- Pokud nemůžete sehnat gofio, můžete ho nahradit jinou praženou moukou nebo použít celozrnnou mouku pro zemitéjší chuť.
- Pro voňavější variantu přidejte do těsta citronovou nebo pomerančovou kůru.
- Aby byl koláč šťavnatější, přidejte na vrstvu marmelády tenké plátky čerstvého ovoce, jako jsou jahody, meruňky nebo jablka.
- Po upečení a vychlazení můžete koláč pocukrovat moučkovým cukrem pro lepší vizuální efekt a sladší chuť.