Drobenková buchta s hruškami recept.
Drobenková buchta s hruškami je oblíbeným českým dezertem, který skvěle chutná a navíc není příliš složitý na přípravu. Tento recept vám pomůže vykouzlit lahodnou buchtu s křupavou drobenkou a šťavnatými hruškami.
Ingredience potřebné na těsto
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 100 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
Ingredience na náplň
- 4-5 zralých hrušek
- šťáva z půl citronu
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 lžička skořice
Ingredience na drobenku
- 150 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- 80 g másla
Postup přípravy
Začněte přípravou těsta. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr krupice, vanilkový cukr, kypřicí prášek a špetku soli. Přidejte změklé máslo a vejce, a rukama zpracujte do hladkého těsta. Těsto pak vložte do lednice na 30 minut odpočinout.
Mezitím si připravte náplň. Hrušky oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Plátky hrušek pak promíchejte v míse s citronovou šťávou, cukrem a skořicí.
Pro drobenku smíchejte v míse mouku s cukrem moučka. Přidejte máslo a prsty tvořte drobenku, dokud směs nezačne připomínat hrubé hrudky.
Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Formu na pečení vymažte máslem a vysypte moukou. Na dno formy rovnoměrně rozprostřete těsto. Na těsto rozložte náplň z hrušek a zakončete rovnoměrnou vrstvou drobenky.
Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, dokud drobenka nezíská zlatavou barvu.
Tipy pro dokonalou drobenkovou buchtu
- Používejte opravdu zralé a šťavnaté hrušky pro lepší chuť.
- Buchtu můžete podávat teplou nebo studenou. Skvěle chutná s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
- Pokud máte rádi ořechy, přidejte do drobenky hrst nasekaných vlašských ořechů pro extra křupavost.
Drobenková buchta s hruškami je skvělá volba pro podzimní odpoledne u čaje nebo kávy. Dobrou chuť!