Drobenka recept


Drobenka recept.

Ingredience:
- 200g hladké mouky
- 100g cukru
- 100g másla (nebo rostlinného tuku)
- špetka soli
- případně vanilkový cukr nebo skořice pro ochucení

Recept:
1. Vezměte si misku a do ní prosejte mouku.
2. Přidejte cukr, špetku soli a pokud máte, tak i vanilkový cukr nebo skořici pro lepší chuť.
3. Přidejte změklé máslo nebo rostlinný tuk pokojové teploty.
4. Prsty začněte tuk s moukou a cukrem mačkat, až vznikne hrubá směs podobná drobkům. Postupujte rychle, aby se tuk nepřehřál od rukou.
5. Drobenku rovnoměrně rozprostřete na připravený koláč, muffiny nebo jiný pečený dezert před pečením.

Tipy:
- Pokud chcete zajímavější chuť, můžete do drobenky přidat i nasekané ořechy nebo mandlové lupínky.
- Drobenka je vynikající na ovocné koláče, kde hezky kontrastuje s měkkostí ovoce.
- Pro křupavější drobenku můžete směs nechat chvíli v lednici odpočinout, než ji použijete.
- V případě, že máte rádi speciální chutě, zkuste do drobenky přidat trochu citronové nebo pomerančové kůry.
- Drobenku můžete také použít jako posyp na jogurty nebo zmrzlinu pro extra texturu.