Doutníčky kakaové recept


Doutníčky kakaové recept.

Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli

Na polevu:
- 100 g tmavé čokolády
- 30 g másla

Postup:

1. V míse smíchejte mouku, kakao a špetku soli.
2. V jiné míse šlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem, dokud směs nebude nadýchaná. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte.
3. Postupně přidávejte směs mouky a kakaa do máslíčkové směsi a míchejte, dokud se vše nespojí v hladké těsto.
4. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladničce odpočinout alespoň 1 hodinu.
5. Předehřejte troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
6. Na pomoučněné pracovní ploše vyválejte těsto na tloušťku asi 5 mm a vykrajujte z něj doutníčky pomocí kulatého vykrajovátka nebo tvarujte ručně.
7. Pečte 10-12 minut, nebo dokud doutníčky nebudou pevné na dotek. Po upečení nechte chladnout na mřížce.
8. Pro polevu rozpusťte v koupeli čokoládu s máslem a míchejte, dokud nebude hladká.
9. Každý doutníček namočte do čokoládové polevy a nechte ztuhnout na mřížce.

Tipy:
- Pro extra lesk můžete polevu obohatit o lžičku kokosového oleje.
- Pokud chcete doutníčky ozdobit, posypte je před ztuhnutím čokolády strouhanými ořechy, kokosem nebo barevným cukrářským zdobením.
- Doutníčky skladujte v uzavřené nádobě, aby zůstaly křehké.
- Pro jemnější chuť můžete část hladké mouky nahradit mandlovou moukou.
- Vyzkoušejte také variaci s bílou čokoládou pro polevu.