Dort ořechový recept.
Ingredience pro ořechový dort:
- 200 g mletých ořechů (vlašských nebo lískových)
- 4 vejce
- 150 g cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 ml oleje
- 50 g hladké mouky
Pro krém:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
Pro ozdobu:
- celé ořechy
- moučkový cukr
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidávejte mleté ořechy, mouku smíchanou s práškem do pečiva a olej. Vše dobře promíchejte.
2. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do ořechové směsi. Snažte se udržet co nejvíce vzduchu v těstě.
3. Těsto vlijte do předem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečte přibližně 25 minut nebo dokud není dort pevný na dotek.
4. Po upečení nechte dort vychladnout, než jej vyklopíte z formy.
5. Mezitím připravte krém. Smetanu s cukrem moučka a vanilkovým cukrem vyšlehejte do tuhého krému.
6. Dort pokryjte krémem a ozdobte celými ořechy. Nakonec posypte moučkovým cukrem.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť ořechů můžete do těsta přidat lžíci ořechového likéru.
- Pokud máte raději vlhčí dorty, můžete dort po upečení a vychladnutí pokropit směsí vody a rumu nebo jiného likéru dle vaší chuti.
- Pro ozvláštnění můžete do krému přidat trochu nastrouhané čokolády nebo kakaa.
- Při podávání můžete dort doplnit i o čerstvé ovoce, které skvěle doplní chuť ořechů.