Domácí vegeta recept


Domácí vegeta recept.

Domácí vegetariánský burger

Ingredience:
- 400 g konzervované černé fazole, opláchnuté a okapané
- 100 g strouhanky
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 vejce
- 1 střední cibule, najemno nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 malá mrkev, nastrouhaná
- 1 lžička chilli papričky, podle chuti
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- olivový olej pro smažení
- celozrnné housky pro servírování
- oblíbené doplňky: listy salátu, plátky rajčat, plátky sýra, kyselá okurka, jogurtový dresink, atd.

Recept:
1. V míse rozmačkejte černé fazole vidličkou, ale nechejte část fazolí v celku pro lepší texturu.
2. Přidejte strouhanku, mletý kmínek, vejce, nakrájenou cibuli, česnek, nastrouhanou mrkev a chilli papričku.
3. Ochutnejte směs solí a pepřem a dobře promíchejte, dokud nevznikne lepivá hmota.
4. Vytvořte z hmoty burgery podle požadované velikosti.
5. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a burgery opékejte z každé strany 3-5 minut, nebo dokud nejsou zlatohnědé.
6. Servírujte na celozrnných houskách s oblíbenými doplňky.

Tipy:
- Pokud chcete recept udělat veganský, nahraďte vejce rostlinným vejcem nebo lžící lněných semen namočených ve 3 lžících vody.
- Pro extra křupavost můžete před smažením burgery obalit v troše strouhanky.
- Experimentujte s kořením podle vlastního vkusu – dobré jsou například koriandr, paprika nebo sušené bylinky.
- Pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkovou strouhanku a servírujte s bezlepkovou houskou nebo nad zeleninovým salátem.
- Burgery můžete také grilovat, což jim dodá příjemnou uzenou chuť.