Domácí tvaroh recept.
Ingredience:
1 litr mléka
3 lžíce citronové šťávy nebo bílého octa
Recept:
1. Mléko nalijte do velkého hrnce a pomalu ho zahřívejte na středním plameni. Sledujte, aby mléko nezačalo vařit, mělo by být horké na dotek, asi 80-90°C.
2. Jakmile je mléko horké, odstavte hrnec z ohně. Přidejte citronovou šťávu nebo ocet a promíchejte. Mléko by mělo začít srážet. Nechte směs stát asi 10 minut.
3. Připravte si cedník vyložený čistou kuchyňskou utěrkou nebo jemným sítem. Cedník postavte nad jinou nádobu, do které bude odtékat syrovátka.
4. Obsah hrnce pomalu přelijte do cedníku. Nechte tvaroh sčedit. Pokud chcete měkčí tvaroh, nechte ho sčedit kratší dobu, pro tužší tvaroh ho nechte sčedit déle.
5. Tvaroh přesuňte do misky. Je připraven k dalšímu zpracování nebo k okamžité konzumaci.
Tipy:
Pro aromatičtější variantu můžete do mléka přidat vanilkový extrakt nebo skořici během jeho zahřívání.
Pokud máte rádi sladší tvaroh, můžete do hotového tvarohu vmíchat trochu cukru nebo medu.
Tvaroh můžete použít jako náplň do koláčů, do palačinek nebo jako základ pro různé pomazánky.
Syrovátka, která zbyde po výrobě tvarohu, je bohatá na bílkoviny a může být použita ve vaření nebo pečení místo vody nebo mléka.