Domácí trdelník recept.
Domácí trdelník je tradiční česká sladkost, kterou si můžete připravit i doma. Abychom si mohli doma užít tuto pochoutku, budeme potřebovat následující ingredience:
Mléko - 250 ml
Droždí - 30 g
Cukr - 100 g
Sůl - špetka
Mouka - 500 g
Máslo - 50 g
Vanilkový cukr - 1 balíček
Ej - 2 kusy
Na obalení:
Máslo - na potření hotových trdelníků
Cukr smíchaný se skořicí - na obalení
Recept na domácí trdelník:
1. Nejprve si připravíme kvásek. V mírně ohřátém mléce rozpustíme droždí a malé množství cukru. Necháme asi 10 minut stát, dokud nezačne vznikat pěna.
2. Do velké mísy prosejeme mouku a přidáme zbytek cukru, vanilkový cukr a špetku soli. Přilijeme kvásek, přidáme rozpuštěné máslo a vejce. Vše dobře prohněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, můžeme přidat trochu mléka.
3. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
4. Po vykynutí těsto rozdělíme na menší části a každou část vyválíme do dlouhého pramene. Pramen těsta pak omotáme kolem speciálně připraveného válečku na trdelník (lze použít například vyčištěnou plechovku) a lehce stlačíme, aby se těsto spojilo.
5. Trdelníky pečeme na grilu nebo v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia, dokud nejsou zlatavé. Během pečení je důležité je pravidelně otáčet, aby se rovnoměrně upekly.
6. Hotové trdelníky potřeme rozpuštěným máslem a obalíme ve směsi cukru a skořice.
Tipy pro dokonalý domácí trdelník:
- Těsto musí být dobře propracované, aby byl trdelník nadýchaný.
- Při pečení trdelníku v troubě můžete použít hliníkovou fólii, aby se těsto nepřipeklo k plechu.
- Kvásek je důležitá součást receptu. Ujistěte se, že droždí je čerstvé a mléko teplé, nikoli horké, aby droždí nezahynulo.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do směsi na obalení přidat mleté ořechy.
- Trdelníky jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je také uložit do uzavřené nádoby a uchovat je několik dní.