Domácí rohlíky recept.
Na přípravu domácích rohlíků budete potřebovat následující ingredience:
Mouka pšeničná hladká 500 g
Suché droždí 7 g nebo čerstvé droždí 20 g
Vlažná voda 250 ml
Cukr krystal 1 lžička
Sůl 1 lžička
Olej 2 lžíce
Na potření:
Rozšlehané vejce
Mák nebo sezam na posypání
Recept na domácí rohlíky krok za krokem:
1. V míse smíchejte mouku s droždím. Pokud používáte čerstvé droždí, je dobré jej nejdříve rozmíchat v troše vlažné vody s cukrem a nechat chvilku vzejít.
2. K mouce s droždím přidejte cukr a sůl, promíchejte.
3. Přilijte vlažnou vodu a olej.
4. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody, je-li příliš lepivé, přisypejte mouku.
5. Těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
6. Vykyné těsto vyklopte na pomoučněný pracovní plochu, lehce propracujte a rozdělte na 10 až 12 stejných kusů.
7. Z každého kousku těsta vyválejte váleček a formujte rohlíky.
8. Rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem.
9. Povrch rohlíků potřete rozšlehaným vejcem a posypte mákem nebo sezamem.
10. Nechte ještě asi 15 minut kynout na plechu.
11. Předehřejte troubu na 200°C a pečte rohlíky 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé.
12. Po upečení nechte rohlíky vychladnout na mřížce.
Tipy pro dokonalé rohlíky:
- Před pečením můžete do těsta přidat bylinky nebo sušený česnek pro aromatické rohlíky.
- Pro křupavější kůrku můžete během pečení v troubě vytvořit páru tak, že na dno trouby položíte nádobu s vodou.
- Ujistěte se, že těsto je dobře prokynuté, což je klíčové pro nadýchané rohlíky.
- Pokud preferujete měkčí kůrku, rohlíky po upečení můžete přikrýt čistou utěrkou, čímž se pára uvnitř rohlíku zachová.