Domácí piškoty recept


Domácí piškoty recept.

Ingredience:
- 4 vejce
- 120 g krystalového cukru
- 120 g hladké mouky
- špetka soli
- vanilkový cukr nebo extrakt (volitelně)

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Oddělte bílky od žloutků do dvou misek. K žloutkům přidejte polovinu cukru a vanilkový cukr nebo extrakt, pokud používáte. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu, postupně přidávajte zbylý cukr, dokud nezískáte lesklý a pevný sníh.
3. Do vyšlehaných žloutků opatrně vmíchejte sníh z bílků. Nejlepší je postupovat ve třech krocích a jemně směs skládat místo míchání, abyste udrželi co nejvíce vzduchu v těstě.
4. Nakonec přes síto přidejte mouku a opět velmi opatrně směs skládejte, dokud nezískáte homogenní těsto bez hrudek.
5. Formu na piškoty vyložte pečicím papírem nebo ji vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto rovnoměrně rozetřete do formy.
6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 10 až 12 minut, nebo dokud piškot nezíská zlatavý povrch a po doteku pružně vrací.
7. Po upečení nechte piškot chvilku odpočinout ve formě, následně jej můžete přenést na mřížku a nechat úplně vychladnout.

Tipy:
- Přidání vanilkového cukru nebo extraktu dodá piškotům příjemnou vůni a chuť, ale není to nutné.
- Při skládání sněhu do mouky se snažte zachovat co nejvíce vzduchu v těstě, díky tomu bude piškot nadýchaný.
- Pečení sledujte, každá trouba peče trochu jinak a piškot může být hotov i rychleji.
- Vymazávání formy máslem a vysypávání moukou pomůže k lepšímu vyloupnutí piškotu z formy, ale pokud dáváte přednost papíru na pečení, ujistěte se, že dobře pokrývá všechny strany formy.
- Piškot můžete použít jako základ pro dorty, zákusky nebo ho jen tak pocukrovat a podávat s čajem nebo kávou.