Domácí kynuté rohlíky recept.
Ingredience pro domácí kynuté rohlíky zahrnují mouku, mléko, droždí, cukr, sůl, vejce a máslo. Množství závisí na počtu rohlíků, které chcete upéct, ale pro základní recept můžete použít přibližně 500 g mouky, 250 ml mléka, 1 balíček sušeného droždí (nebo čerstvého v množství odpovídajícím), 2 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 1 vejce a 50 g másla.
Recept:
1. Nejprve v teplém mléce rozmíchejte cukr a droždí. Nechte stát asi 10 minut, dokud směs nezačne bublat.
2. Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Do středu udělejte důlek, do kterého přidáte připravenou droždí, rozšlehané vejce a rozpuštěné máslo. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
3. Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho, dokud není pružné, asi 10 minut.
4. Poté těsto vložte do mísy, kterou lehce potřete olejem, a nechte kynout na teplém místě přikryté čistou utěrkou asi hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto rozdělte na rovné části a každou z nich tvarujte do tvaru rohlíku. Rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě asi 15 minut kynout.
6. Před pečením rohlíky potřete rozšlehaným vejcem pro lesklý povrch. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut, nebo dokud nejsou zlatavé.
Tipy:
- Pro vůni a chuť můžete do těsta přidat trochu kmínu nebo sezamová semínka.
- Před kynutím těsta se ujistěte, že místo, kde těsto necháte kynout, je dostatečně teplé a bez průvanu.
- Pokud máte rádi křupavější kůrku, můžete před pečením na plech s rohlíky nastříkat trochu vody.
- Ujistěte se, že máte dostatek času na kynutí těsta. Nespěchejte tento proces, protože od toho závisí konečná textura rohlíků.
- Pro ještě lepší chuť můžete do těsta přidat lžíci olivového oleje.