Domácí kečup recept


Domácí kečup recept.

Ingredience pro domácí kečup:
1 kg zralých rajčat
1 středně velká cibule
2 stroužky česneku
50 ml jablečného octa
100 g hnědého cukru
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého pepře
1/2 lžičky mletého skořicového prášku
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky sušeného zázvoru

Recept na přípravu domácího kečupu:
Rajčata omyjte, odstraňte stopky a nakrájejte na menší kusy. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V hrnci na středně silném ohni zahřejte trochu oleje a přidejte cibuli s česnekem. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout. Přidejte nakrájená rajčata a vařte, dokud nezačnou rozpadat.
Přidejte jablečný ocet, hnědý cukr, sůl, pepř, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a zázvor. Dobře promíchejte a vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud směs nezhoustne a nezačne vypadat jako kečup.
Hotový kečup rozmixujte ponorným mixérem nebo v kuchyňském robotu na hladkou směs. Poté přeceďte skrze jemné síto, abyste odstranili všechny pevné části.
Kečup převeďte zpět do hrnce a přiveďte k varu. Vařte ještě několik minut, aby se chutě spojily a kečup zhoustl.
Hotový kečup nechte vychladnout a poté ho můžete přelít do čistých sklenic a uložit v chladničce.

Tipy pro dokonalý domácí kečup:
Pro intenzivnější chuť můžete přidat trochu kajenského pepře nebo tabaskové omáčky.
Pokud máte rádi kouřovou chuť, zkuste přidat trochu tekutého kouře.
Domácí kečup je skvělý na grilované maso, hranolky nebo jako základ pro jiné omáčky.
Kečup skladujte v lednici a spotřebujte do 3 týdnů.