Domácí houstičky ze sušeného droždí recept.
Ingredience:
500 g hladké mouky
1 balíček sušeného droždí (7 g)
1 lžička soli
2 lžíce cukru
300 ml vlažného mléka
50 g rozpuštěného másla
1 vejce na potření
hrubozrnná sůl nebo semínka na posypání
Recept:
Mouku prosijeme do mísy a smícháme s droždím, solí a cukrem. Přilijeme vlažné mléko a přidáme rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme v míse přikryté utěrkou kynout na teplém místě asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Když těsto vykyne, přeneseme ho na pomoučený pracovní povrch a krátce ho propracujeme. Rozdělíme na 10 až 12 stejných kousků a z každého utvoříme hladkou kouli. Kuličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 30 minut kynout.
Před pečením potřeme houstičky rozšlehaným vejcem a posypeme hrubozrnnou solí nebo semínky podle chuti. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 až 20 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.
Tipy:
1. Pro lepší chuť a vůni lze do těsta přidat trochu sušeného tymiánu nebo rozmarýnu.
2. Aby byly houstičky krásně křupavé, můžete do trouby na dno dát misku s vodou, která během pečení vytvoří páru.
3. Vyzkoušejte posypat houstičky různými druhy semínek, jako jsou sezamová semínka, mák nebo slunečnicová semínka pro rozmanité chutě a textury.