Domácí housky recept
Domácí housky jsou skvělou volbou pro doplnění snídaně nebo večeře. Pokud si chcete připravit chutné a křupavé housky, postupujte podle následujícího receptu.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžičky suchého droždí
- 300 ml vlažné vody
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru
Recept:
1. V míse smíchejte mouku, sůl a suché droždí.
2. Ve vlažné vodě rozmíchejte cukr a olej a poté tuto směs přidejte do mísy s moukou.
3. Vše důkladně promíchejte a vypracujte těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky, pokud je naopak příliš suché, přidejte vodu.
4. Vypracované těsto nechte v míse přikryté čistou utěrkou kynout na teplém místě asi 60 minut nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky a formujte housky. Klidně můžete experimentovat s různými tvary.
6. Housky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě asi 20 minut kynout.
7. Před pečením housky potřete vodou nebo vajíčkem pro lesklý povrch.
8. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 15-20 minut nebo dokud nejsou zlatavé.
Tipy:
- Pro výraznější chuť můžete do těsta přidat lžíci medu nebo sirupu.
- Pokud máte rádi bylinky, přidejte do těsta rozmarýn, tymián nebo jiné bylinky podle vaší chuti.
- Pro křupavější kůrku můžete během pečení v troubě postříkat trochu vody.
- Housky jsou nejlepší čerstvé, ale můžete je také zamrazit a později si je užít po rozmrazení a krátkém opékání.
Tento recept je jednoduchý a variabilní, proto neváhejte a přizpůsobte si ho podle svých preferencí. Dobrou chuť!