Domácí chléb se sušenými rajčaty, olivami a capari recept


Domácí chléb se sušenými rajčaty, olivami a capari recept.

Domácí chléb se sušenými rajčaty, olivami a kapary je vynikající volbou pro ty, kdo hledají něco víc než jen obyčejný domácí chléb. Tato chutná varianta přináší do vašeho stolu středomořské chutě a vůně. Příprava není složitá a výsledek stojí za to.

Ingredience:

- 500 g pšeničné mouky
- 1 sáček sušeného droždí (7 g)
- 1 lžička soli
- 300 ml vlažné vody
- 100 g sušených rajčat v oleji, nakrájených na malé kousky
- 50 g černých oliv bez pecek, nakrájených na kolečka
- 2 lžíce kaparů
- 2 lžíce oleje z nakládaných sušených rajčat
- 1 čajová lžička sušeného oregana nebo bazalky

Recept:

1. Do velké mísy prosijte mouku a smíchejte ji se solí a sušeným droždím.
2. Přidejte vlažnou vodu a olej z nakládaných sušených rajčat. Míchejte dřevěnou lžící, dokud se nevytvoří lepkavé těsto.
3. Přidejte nakrájená sušená rajčata, olivy a kapary. Dále míchejte, abyste do těsta rovnoměrně rozdělili všechny ingredience.
4. Těsto vyklopte na pomoučený pracovní povrch a hněťte asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné.
5. Umístěte těsto zpět do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechejte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
6. Po vykynutí těsto opět vložte na pomoučený povrch a lehce ho propracujte. Potom těsto formujte do požadovaného tvaru a umístěte na pečicí papírem vyložený plech.
7. Nechte těsto opět 30 minut kynout.
8. Mezitím předehřejte troubu na 220 °C.
9. Před pečením můžete povrch chleba lehce naříznout ostrým nožem, aby se lépe vypékl.
10. Pečte v předehřáté troubě po dobu 25-30 minut, nebo dokud chléb nezíská krásnou zlatohnědou barvu a nebude znít dutě, když na něj poklepete na spodní straně.
11. Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce.

Tipy:

- Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete do těsta přidat více oliv, kaparů nebo sušených rajčat.
- Místo černých oliv můžete vyzkoušet zelené olivy nebo kombinaci obou.
- Pro ještě bohatší aroma můžete před pečením povrch chleba potřít olivovým olejem a posypat mořskou solí nebo bylinkami.

Tento chléb je úžasný teplý, podávaný s trochou másla, ale stejně tak chutný i studený jako součást sendviče nebo jako doplněk k salátu. Užijte si přípravu i degustaci!