Domácí chléb s pivem recept


Domácí chléb s pivem recept
Ingredience pro domácí chléb s pivem potřebujete následující suroviny: 500 g hladké mouky, 330 ml piva (nejlépe světlého), 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 7 g suchého droždí
Recept na přípravu chleba je poměrně jednoduchý. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a cukr. Suché droždí rozmíchejte v menším množství teplé vody a nechte chvíli stát, aby se droždí aktivovalo. Poté přidejte droždí a pivo k suchým ingrediencím. Míchejte a hněťte těsto, dokud není hladké a elastické, což by mělo trvat asi 10 minut. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu vody, pokud je naopak příliš vlhké, přidejte trochu mouky.
Těsto poté přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí těsto zpracujte na lehce pomoučněné pracovní ploše, formujte bochník a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem.
Předehřejte troubu na 220 °C. Chléb dejte péct do předehřáté trouby a pečte přibližně 30-35 minut, dokud není krásně zlatohnědý a při poklepání na spodní stranu chleba zní dutě.
Tipy pro dokonalý chléb: Použijte kvalitní ingredience, nebojte se experimentovat s různými druhy piva pro změnu chuti chleba. Chléb můžete před pečením potřít vajíčkem nebo posypat semínky pro krásnější kůrčičku. Nezapomeňte dát chlebu dostatek času na kynutí, je to klíčové pro správnou texturu a chuť.