Domácí chléb podle Ládi Hrušky recept


Domácí chléb podle Ládi Hrušky recept.

Domácí chléb podle Ládi Hrušky je jednoduchý na přípravu a výsledkem je chutný a vonící chléb, který potěší každého. Základem je dobrý recept a několik tipů, jak dosáhnout nejlepšího výsledku.

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček suchého droždí (7g)
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 300 ml vlažné vody
- 1 lžíce oleje

Recept:
Začneme tím, že do větší mísy prosejeme hladkou mouku. Přidáme suché droždí, sůl a cukr. Vše důkladně promícháme. K suchým ingrediencím postupně přiléváme vlažnou vodu a olej. Těsto začneme míchat rukama nebo vařečkou, dokud nezískáme hladké a elastické těsto. Když je těsto připravené, přeneseme ho na pomoučenou pracovní plochu a dalších 5 až 10 minut jej hněteme.

Po vypracování těsta ho umístíme do mísy, kterou přikryjeme čistou utěrkou nebo fólií a necháme na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Předpečenou troubu na 220 stupňů Celsia. Kynuté těsto opět krátce propracujeme a vytvarujeme do požadovaného tvaru chleba. Položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté povrch chleba můžeme naříznout ostrým nožem, což pomáhá chlebu lépe se během pečení rozpínat. Chléb pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů Celsia asi 30 minut, dokud není krásně zlatavý a po poklepaní na spodek zní dutě.

Tipy:
- Pro ještě lepší chuť můžete do těsta přidat lžíci medu nebo několik lžic vaší oblíbené směsi semínek (např. slunečnicová, sezamová, lněná semínka).
- Chléb během pečení můžete potřít vodou nebo mlékem, což způsobí, že kůrka bude krásně křupavá a lesklá.
- Pokud chcete, aby váš chléb měl rustikální vzhled, před kynutím ho můžete umístit do moukou vysypaného košečka, kde získá zajímavý tvar a strukturu.

Pamatujte, že pečení chleba vyžaduje trpělivost a praxe. Každý chléb je trochu jiný, ale s trochou praxe a experimentování se můžete stát mistrem pekařem ve své vlastní kuchyni.