Domácí bylinková majonéza s česnekem recept


Domácí bylinková majonéza s česnekem recept.

Domácí bylinková majonéza s česnekem je skvělá volba pro všechny, kdo hledají zdravější a chutnější alternativu k kupovaným majonézám. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to. Zde je návod, jak na to.

Ingredience:
- 1 velké vejce při pokojové teplotě
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička jablečného octa nebo citronové šťávy
- 200 ml oleje s neutrální chutí (např. slunečnicový nebo řepkový)
- 2 stroužky česneku, utřené na pastu
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (např. petržel, pažitka, kopr)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Recept:
1. Do mixéru vložte vejce, hořčici, jablečný ocet nebo citronovou šťávu, česnek a trochu soli a pepře.
2. Mixér zapněte na nízkou rychlost a postupně přilévejte olej, nejprve kapku po kapce, později můžete přidávat rychleji, jak majonéza začne houstnout.
3. Jakmile je majonéza dostatečně hustá a hladká, přidejte nasekané bylinky a promíchejte je již jen krátce, aby se rovnoměrně rozprostřely.
4. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

Tipy:
- Pokud nemáte mixér, můžete použít i ruční šlehač nebo tyčový mixér. Důležité je olej přidávat postupně a neustále míchat.
- Pro veganskou verzi použijte místo vejce 1/4 šálku aquafaby (tekutiny z konzervované cizrny) a postupujte obdobně.
- Pokud je majonéza příliš hustá, můžete ji zředit několika lžícemi vody.
- Majonéza se skvěle hodí jako dip, pomazánka nebo dressing k salátům.
- Skladujte v chladničce v uzavřené nádobě, spotřebujte do 3–5 dnů.