Dobré košíčky recept.
Dobré košíčky jsou oblíbeným sladkým pečivem, které se hodí k mnoha příležitostem. Ať už jako dezert po rodinném obědě nebo jako sladký pamlsek k odpolední kávě. Příprava není náročná a výsledek stojí za to.
**Ingredience:**
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- Špetka soli
Náplň:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- Ovoce dle výběru pro ozdobu (maliny, jahody, kiwi)
**Recept:**
1. Začneme přípravou těsta. V míse smícháme hladkou mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidáme na kousky nakrájené studené máslo a rukama zpracujeme do hrubé drobenky. Poté přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v lednici alespoň hodinu.
2. Po odpočinku těsto vyválíme na pomoučněné pracovní ploše na tloušťku asi 3 mm. Vykrájíme kruhy, kterými vyložíme formičky na košíčky. Dno každého košíčku propícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedalo.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 - 15 minut, dokud košíčky nezískají zlatavou barvu. Po upečení necháme košíčky vychladnout.
4. Připravíme si náplň. Smetanu ke šlehání, moučkový cukr a vanilkový cukr dáme do mísy a šleháme do tuhého šlehačky.
5. Vychladlé košíčky naplníme šlehačkou a ozdobíme ovocem dle výběru.
**Tipy:**
- Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat lžíci kakaa, čímž získáte čokoládové košíčky.
- Pokud máte rádi křupavější těsto, můžete košíčky před naplněním potřít rozpuštěnou čokoládou a nechat ztuhnout. Tím vytvoříte ochrannou vrstvu, která zabrání příliš rychlému změknutí těsta od náplně.
- Náplň můžete obohatit o likér nebo oříšky pro ještě zajímavější chuťový zážitek.
- V případě, že nemáte formičky na košíčky, můžete použít obrácené muffinové formy a těsto na ně opatrně položit a vytvarovat.