Dijonský koláč slaný recept


Dijonský koláč slaný recept.

Dijonský koláč slaný je tradiční francouzské jídlo, které pochází z oblasti Dijon. Tento koláč je známý svou bohatou chutí a jednoduchostí přípravy. Zde je recept, jak ho připravit.

Ingredience
250 gramů hladké mouky
125 gramů másla
Špetka soli
4 vejce
200 ml smetany na vaření
150 gramů šunky nakrájené na kostičky
100 gramů tvrdého sýra, například gruyère, nastrouhaného
1 lžička dijonské hořčice
Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup
Nejprve připravíme těsto. Do mísy prosejeme mouku se špetkou soli. Přidáme nakrájené máslo a rukama zpracováváme, dokud směs nepřipomíná hrubou strouhanku. Přidáme 1 vejce a mícháme, dokud se těsto nespojí. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odpočinout asi 30 minut.

Mezitím si připravíme náplň. Ve velké míse smícháme zbylá 3 vejce, smetanu, dijonskou hořčici, sůl a pepř. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a nastrouhaný sýr.

Vyjmeme těsto z chladničky a vyválíme ho na pomoučené pracovní ploše na kruh, kterým vyložíme formu na koláč. Dno těsta pícháme vidličkou, aby se při pečení nezvedalo.

Na těsto nalijeme připravenou směs a koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 až 40 minut, dokud náplň neztuhne a povrch nezhnědne.

Tipy
Pro pikantnější variantu můžete přidat do náplně trochu cibule nebo pórku, který jemně osmahneme na másle, než ho přidáme do směsi.
Pokud máte rádi bylinky, přidejte do koláče čerstvý tymián nebo rozmarýn, který skvěle doplní chutě ostatních ingrediencí.
Koláč je výborný jak teplý, tak studený a hodí se jak k večeři, tak i jako svačina na výlety.