Dijonská vejce se slaninou recept


Dijonská vejce se slaninou recept.

Dijonská vejce se slaninou jsou lahodnou a sytou snídaní, která kombinuje bohatost vajec a pikantní chuť dijonské hořčice s křupavou slaninou. Tento recept je ideální pro víkendové brunchování nebo jako speciální snídaňový pokrm.

Ingredience:
- 8 vajec
- 4 plátky slaniny
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce majonézy
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Nasekaná čerstvá pažitka nebo jarní cibulka pro ozdobu

Recept:
1. Ve středně velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Opatrně vložte vejce do vody a vařte 10 minut pro středně tvrdý žloutek nebo 12 minut pro plně uvařený žloutek. Po uvaření vejce okamžitě přeneste do misky s ledovou vodou a nechte je zchladit.
2. Mezitím na pánvi na středním ohni osmažte slaninu do křupava. Hotovou slaninu přeneste na papírový ručník, aby se odsál přebytečný tuk.
3. Oloupejte ochlazená vejce a rozkrojte je na poloviny. Jemně vyjměte žloutky a dejte je do mísy. Přidejte dijonskou hořčici, majonézu, sůl a pepř.
4. Směs žloutků důkladně promíchejte, dokud nebude hladká. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo další majonézu.
5. Tuto směs pak opatrně lžící nebo cukrářským sáčkem s hladkou špičkou naplňte do bílků.
6. Na každé vejce položte kousek osmažené slaniny a posypte nasekanou pažitkou nebo jarní cibulkou.

Tipy:
- Pro extra křupavou slaninu slaninu pečte v troubě při 200°C asi 15-20 minut.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do směsi žloutků více dijonské hořčice nebo kapku tabasca.
- Dijonská vejce se slaninou se nejlépe podávají chladná, ale můžete je nechat i při pokojové teplotě, pokud je budete servírovat krátce po přípravě.

Tento recept vám umožní připravit jedinečnou a chutnou snídani, která potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i oči. Užijte si jejich přípravu i degustaci!