Dietní buchta recept.
Ingredience:
- 200 g celozrnné mouky
- 100 g ovesných vloček
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sody bikarbony
- špetka soli
- 3 zralé banány
- 2 vejce
- 100 ml rostlinného oleje
- 100 g medu nebo agávového sirupu
- 200 ml mléka nebo rostlinného nápoje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- možno přidat čokoládové kousky, ořechy nebo sušené ovoce dle chuti
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a vymažte pekáč olejem nebo vyložte pečicím papírem.
2. Ve velké míse smíchejte celozrnnou mouku, ovesné vločky, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a špetku soli.
3. V jiné míse rozmačkejte banány, přidejte vejce, olej, med nebo agávový sirup, mléko a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.
4. Směs s banány přilijte k suchým ingrediencím a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud používáte, přidejte čokoládové kousky, ořechy nebo sušené ovoce.
5. Těsto přelijte do připraveného pekáče a pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut nebo dokud nezíská zlatavou barvu a špejle vložená do středu nevyjde čistá.
6. Nechte buchtu vychladnout v pekáči a poté ji vyklopte na mřížku.
Tipy:
- Pro ještě zdravější verzi použijte celozrnnou špaldovou nebo žitnou mouku.
- Místo medu nebo agávového sirupu můžete použít stejné množství javorového sirupu nebo rozpuštěného kokosového cukru.
- Pro veganskou verzi nahraďte vejce 1/4 šálku rozmačkaného tofu nebo 2 lžícemi lněného semínka namočeného ve 6 lžících vody.
- Přidání citrusové kůry (např. pomerančové nebo citronové) do těsta přidá svěží chuť.
- Pokud máte rádi křupavou kůrku, posypte vrch buchty před pečením trochou ovesných vloček nebo hrubě nasekanými ořechy.